Egon Kärnbo


Pensionerad tandläkare med snickarglädje. CI på båda sidorna.

Jag funderade hela tiden på var myggan befann sig, men det fanns aldrig någon mygga, berättar Egon. Parallellt uppstod flera besvärande missförstånd i vardagen.

En stor del av sitt liv har Egon ägnat åt tandläkaryrket och han misstänker att det är därifrån hans hörselnedsättning kommer. Att i sin yrkesvardag utsättas för det ilande ljudet från en höghastighetsborr sätter sina spår. Det var dock inte bara Egons hörsel som försvann, utan han utvecklade samtidigt en jobbig tinnitus.

Livet med CI

Egon fick först en hörapparat, men efter fem år var han helt döv på ena örat. År 2003 fick han sitt första cochleaimplantat. För att komma till rätta med sin tinnitus fick han år 2007 även ett implantat på det andra örat. Effekten av de två implantaten tillsammans var slående och Egon upplevde det som ett stort lyft i livet. Idag kan han slappna av från sin tinnitus och på ett mycket bättre sätt än tidigare höra från vilket håll ljud kommer. Musik och vanliga ljudmiljöer, såsom att titta på TV har fått en positiv betydelse i livet igen. Innan cochleaimplantatet var det omöjligt för Egon att uppfatta tal på TV och följa med i en vanlig nyhetssändning.

Snickarglädje och livsglädje går hand i hand. I huset från 1939, där han bor tillsammans med sin fru finns tydliga tecken på det. Han tycker om att pyssla och hjälpa sin fru med hennes konst. En stor och imponerande möbel i engelsk stil, som han själv har byggt, står stolt i Egons hem.


Ansvarsfriskrivning

Informationen på den här webbplatsen tillhandahålls enbart i informationssyfte och är inte avsedd att ersätta medicinsk rådgivning. Vänd dig till en hörselspecialist för att diagnostisera eller behandla ett problem med hörseln.

Hitta en hörselspecialist

En hörselspecialist kan berätta för dig om dina behandlingsalternativ, och diskutera eventuella ytterligare åtgärder för att förebygga eller begränsa en hörselnedsättning.

Hitta en specialist