Ingrid Asplund

En livsnjutare, föreläsare och aktiv CI ambassadör. CI på båda sidorna.

I 50-årsåldern insåg jag, att jag var hörselskadad. Detta låg i släkten, men det var smärtsamt, att även jag drabbades, så jag försökte gömma och glömma hörapparaten. Jag bedömdes lämplig för cochleaimplantat (CI) och har det nu på båda sidor.

Livet med CI

Plötsligt uppfattade jag ljuden omkring mig. Det kändes som om en miljon lyckoslantar ramlat ner från himlen. Jag skrev i min dagbok: Äntligen hör jag det igen. Fåglarnas kvitter, droppande kranar, telefonsignal, skor som knarrar, klockan som tickar. Jag njuter varje dag. Här fanns det ingen god fe med ett trollspö, utan det var jag som måste träna upp och väcka min hörsel. Jag läste högt för mig själv och min hund för att vänja mig vid min röst.

Drivkraften i mitt liv är att våga ställa krav samt att kunna påverka samhället socialt och politiskt. Detta hade aldrig fungerat utan CI. Jag är nu föreläsare på vårdlinjen, förtroendevald i kommunen samt lokalordförande i Hörselskadades Riksförbund. Därtill är jag ambassadör för CI och stöttar blivande patienter som mentor. Kort sagt: Vi har ingått ett livslångt äktenskap mina CI och jag. Vi kommer att älska varandra i nöd och lust till livets slut.

Ansvarsfriskrivning

Informationen på den här webbplatsen tillhandahålls enbart i informationssyfte och är inte avsedd att ersätta medicinsk rådgivning. Vänd dig till en hörselspecialist för att diagnostisera eller behandla ett problem med hörseln.

Hitta en hörselspecialist

En hörselspecialist kan berätta för dig om dina behandlingsalternativ, och diskutera eventuella ytterligare åtgärder för att förebygga eller begränsa en hörselnedsättning.

Hitta en specialist