Julia Weideborn

Ung tjej som ser en framtid utan begränsningar. CI på båda sidorna.

Första operationen ägde rum när Julia var två år, då fick hon sitt implantat på högersidan. När hon var åtta år var det dags för operation på vänster sida.

– Jag minns att jag var väldigt rädd, jag kom ju inte ihåg någonting från den första operationen och vad som hände då.

Julia säger att det framförallt var att bli nedsövd som hon tyckte var otäckt. Hon var däremot inte nervös för vad de skulle göra under operationen.

– Efteråt var huvudet som bly och jag mådde illa, för balanssinnet var påverkat i några dagar. Sedan fick jag ju presenter, och då blev det förstås bättre igen, säger Julia med ett leende.

Det var ovant för Julia i början att höra på båda öronen; allt lät på ett helt nytt vis och det tog ett litet tag för hjärnan att ställa om sig.

– Men plötsligt kunde jag höra vilket håll bilen kom från, det var något som var jättesvårt att avgöra när jag bara hörde på ena sidan.

När det var dags för skolan började Julia i en vanlig klass och det beskriver hon som en fördel. Hon hade också en hörselskadad klasskompis. De hade en assistent som hjälpte dem och tecknade när de inte hörde vad läraren sa.

– Det spelade en viktig roll för hur bra allting har gått, och jag känner en stor tacksamhet mot vår assistent för att hon hjälpte mig att klara skolan.

Förutom assistenten hade Julia ett system med hörselslinga som innebar att läraren talade i en mikrofon och att ljudet gick direkt in i öronen. Det hade hon från förskolan till och med mellanstadiet.

– Från och med högstadiet kände jag att jag klarade mig bra utan, och att slingsystemet blev lite begränsande. Jag kunde ju inte höra vad mina kompisar sa, bara läraren, så därför slutade jag med det. Idag finns det nya typer av system som ger möjlighet att även höra sina klasskompisar via mikrofoner, vilket gör det lättare att höra t ex klasskompisarnas frågor.

På frågan om det funnits några situationer som varit jobbiga med cochleaimplantaten svarar Julia att det inte var så roligt att åka med skolan till simhallen eftersom hon inte kunde bada med sitt cochleaimplantat.

Idag är det dock inte något problem längre, det finns vattentäta skydd för ljudprocessorn, så det går utmärkt att bada.

– Jag gillar heller inte att sova helt ensam i huset. Jag hör ju inte om det börjar brinna, eller om det kommer en inbrottstjuv. Det finns larm, men det känns läskigt att lita på dem, tänk om de inte fungerar?

Livet med CI

I våras tog Julia studenten, något som alltid känts självklart för henne att göra. Dessutom har hon jobbat extra på helgerna som servitris på en golfrestaurang.

– Det var välisolerat där, vilket gjorde det till en bra arbetsmiljö för mig, så det har gått hur bra som helst.

Nu jobbar Julia som vikarie på en förskola.

– Det är roligt, men det är inte vad jag vill göra hela mitt liv. Det har ingenting med mina cochleaimplantat att göra, utan för att jag vill plugga vidare och kanske jobba med något inom ekonomi och marknadsföring.

Snart dags för vidareutbildning Julias framtidsplaner handlar om att få ett bra jobb, skaffa familj och resa. Precis som de flesta andra, med andra ord. Hon känner sig inte begränsad i vad hon kommer att kunna jobba med framöver.

– Jag vet att jag inte kan bli pilot, men det har aldrig varit något jag velat bli ändå, konstaterar Julia.

– När det gäller de intressena jag har finns det inga hinder för mig att bli vad jag än vill bli.


Ansvarsfriskrivning

Informationen på den här webbplatsen tillhandahålls enbart i informationssyfte och är inte avsedd att ersätta medicinsk rådgivning. Vänd dig till en hörselspecialist för att diagnostisera eller behandla ett problem med hörseln.

Hitta en hörselspecialist

En hörselspecialist kan berätta för dig om dina behandlingsalternativ, och diskutera eventuella ytterligare åtgärder för att förebygga eller begränsa en hörselnedsättning.

Hitta en specialist