Mikael Sturén

En familjekär ingenjör med ett brinnande intresse för resor, hästar och musik. CI på ena sidan.

Under en av sina resor blev Mikael sjuk och började tappa sin hörsel. Exakt vad som hände vet inte läkarna, men ciliehåren i Mikaels öron gav sakta med sig. Hörseln försämrades gradvis med åren – först på höger öra, därefter på vänster öra och Mikael förlorade även balanssinnet. Det förlorade sinnet fick konsekvenser både i arbetslivet och i privatlivet. Att inte kunna konversera som vanligt med familj, vänner och arbetskamrater tärde både på Mikael och på hans omgivning. På arbetet fick Mikael allt svårare att hänga med i konversationer och telefonsamtal, vilket medförde att han flyttade över mer och mer av sin kommunikation till mail och sms.

Livet med CI

I september 2007 fick Mikael ett cochleaimplantat. Rent hörselmässigt har implantatet tagit honom minst 20 år tillbaka i tiden. Implantatet har gjort skillnad i vardagen och lett till nyvunnen livskvalitet. Den högsta vinsten återfinns dock i privatlivet. Något som de flesta tar för givet – att kunna sitta vid matbordet och konversera med sina familjemedlemmar – är åter en del av Mikaels liv. När Volgograd Philharmonic spelade på konserthuset fanns Mikael på plats och lyssnade. Jag har inte haft en sådan musikupplevelse på 20 år och det hade inte varit möjligt utan implantatet.

Ansvarsfriskrivning

Informationen på den här webbplatsen tillhandahålls enbart i informationssyfte och är inte avsedd att ersätta medicinsk rådgivning. Vänd dig till en hörselspecialist för att diagnostisera eller behandla ett problem med hörseln.

Hitta en hörselspecialist

En hörselspecialist kan berätta för dig om dina behandlingsalternativ, och diskutera eventuella ytterligare åtgärder för att förebygga eller begränsa en hörselnedsättning.

Hitta en specialist